7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen. Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de...

Ook bij het opnieuw samen liturgie vieren... een ecologische reflex

De Emmanuelparochie bestrijkt het grondgebied van Hamme, Moerzeke en Waasmunster, en heeft 10 kerken waar weekendvieringen doorgaan, soms met een beurtrol.
Een delegatie van de parochieploeg vergaderde over de heropstart van de zondagsvieringen, en de toepassing van de richtlijnen die de bisschoppen samen met de overheid en de veiligheidsraad heeft opgesteld.

  

 

logo parochie emmanuel

Zo is er in de richtlijnen sprake over het dragen van mondmaskers. Omdat we in onze kerken graag willen zingen, vragen we mensen om heel de mis een mondmasker te dragen. In de communicatie over de herstart van de publieke vieringen wordt uitgebreid reclame gemaakt voor wegwerpmaskers die je met 35% korting kan bestellen via een raamovereenkomst met Alpheios. Daarnaast staat er heel kort: “Wel willen wij vermelden dat mondmaskers ook perfect zelf kunnen worden gemaakt. Zie: https://maakjemondmasker.be/”.

Waarom staat wegwerp weer voorop?

Dat zette ons aan het denken. als alle gelovigen een wegwerpmondmasker dragen en dit na de mis weggooien, dan zijn we de afvalberg weer een pak groter aan het maken. En die dingen zijn niet zo onschuldig als ze lijken. We horen wel veel over 'Laudato Si', maar krijgen niet de dwingende raad om te kiezen voor wasbare en milieuvriendelijker mondmaskers. En ja, wassen is ook belastend voor het milieu, maar in deze periode moet toch elke week de was van het altaarlinnen gebeuren. Een mondmasker extra in de machine zal het verschil niet maken.

Keuze voor wasbare mondmaskers

Na een korte discussie beslisten we dat we aan wie geen mondmasker mee heeft, een stoffen mondmasker zullen aanbieden om te gebruiken. Met een drietal mensen hebben we intussen al zo'n 200 mondmaskers gemaakt, 20 voor elke kerk. We zochten ook vrijwilligers om de was te doen: de mensen die toch al de was van het ander liturgisch linnen op zich nemen en die in de machine die ze toch moeten draaien de gebruikte mondmaskers willen meedraaien.


Ann Bekaert
parochieassistente Emmanuelparochie


Extra tip: in heel wat kerken werkt men met projectiescherm en beamer. Dat lijkt ons een betere keuze dan blaadjes op de stoelen leggen die na de viering moeten vernietigd worden.

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px