7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen. Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de...

Dichtbij leeft er meer dan je denkt.

Heel wat bewegingen en organisaties zijn de voorbije jaren op de eco- en klimaatkar gesprongen en hebben heel interessante initiatieven ontwikkeld: Ik vind de aarde leuk (OKRA), Urban mining (KWB), Share fairs (KVLV), Femma gaat voor duurzaam, KLJ Natuurlijk, ChiroCycle, De achtste dag (IJD), Minder is meer (Scouts en Gidsen Vlaanderen), enz… 

Zij voegen zich bij de grote groep oude en nieuwe bewegingen: natuurverenigingen, transitiegroepen, ecologische tuiniers, CSA-boerderijen, korteketeninitiatieven, groenestroomproducenten, enz…

 

 

  • Onderzoek even wie in de buurt met wat bezig is, en leg contacten. Samen sta je sterker.
  • Organiseer een fietstocht of wandeling in de buurt. Herontdek de trage wegen en geniet van je eigen omgeving.
  • Herontdek samen de lokale economie en de producten die in jouw buurt geproduceerd worden. Ga naar de winkels die je met de fiets of te voet kan bereiken.
  • Heel wat mensen zoeken ook nieuwe manieren van wonen: in gezamenlijke projecten, met geeelde tuin, wasplaats en materialen. Kijk op samenhuizen.be of er in jouw buurt een project van cohousing of woongemeenschappen zijn. Maak kennis met hun keuzes en mogelijkheden.
  • Organiseer een bezoek bij de windturbine, het cohousing-project, de CSA-boerderij, het volkstuintje, de stadsboerderij, de hoevewinkel of de korteketen-boer in je buurt. Laat je rondleiden door een verantwoordelijke.
  • Vraag ook wat je als parochie, vereniging of congregatie voor hen kan betekenen. Misschien hebben ze nood aan een vergaderzaal. Misschien zijn er activiteiten waar samenwerking mogelijk is.
  • Dichtbij zijn ook je vrienden in de groep, je buren en je wijk. Onderzoek of je zaken kan delen of samen aanschaffen in plaats van elk apart.
  • Buurtfeesten, nieuwjaarsborrels en speelstraten zijn uitstekende gelegenheden om mensen te leren kennen, en samen met hen mogelijkheden te verkennen voor klimaatvriendelijke en gemeenschapsbevorderende initiatieven in eigen buurt. Die kunnen gaan over verschillende thema's die hier elders aan bod komen, en ook over bvb. de inrichting van de straten, bloemenacties, verkeersveiligheid en het autoluw maken van de wijk, het openbaar groen, het gebruik van het pleintje, enz...


Ons buurtpunt, een antwoord op verdwenen voorzieningen

Ons buurtpunt 0In Vlaanderen verdwenen de voorbije decennia tal van diensten en handel in dorpen en buurten. En samen met de diverse voorzieningen verdween de gelegenheid van buurtbewoners om elkaar informeel te ontmoeten. Wie en brood wil kopen of een postpakketje wil verzenden, moet zich daarom verder verplaatsen dan vroeger en loopt daardoor zijn buren minder tegen het lijf.

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit, Cera en het Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland sloegen de handen in elkaar. Met het project ‘Ons buurtpunt: samen en op maat’ bouwen ze elk vanuit hun expertise, een Lerend Netwerk uit.
Een buurtpunt is een fysieke locatie waar diverse voorzieningen onder één dak gebracht worden. Een sterk buurtpunt wordt best van onder uit opgebouwd, vanuit de reële behoefte van de buurtbewoners.

Misschien is dit een goed idee om op plaatsen waar een nieuwe of aanvullende bestemming moet gezocht worden voor parochiekerken en bijhorende gebouwen?
Lees meer op de website van het Innovatiesteunpunt.

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px