7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2023, legt Ecokerk de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

laudatosiweek

Laudato Si' - week 22-28 mei 2023

Op 24 mei viert de encycliek Lautao Si' zijn achtste verjaardag.
Ontdek het internationaal programma

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

  • #ik7mee
    Houtig erfgoed: knotlindes Stalhille
    Kerkfabriek Sint-Jan-Baptistkerk Stalhille en het Regionaal Landschap Houtland & Polders slaan de handen in elkaar voor behoud, herstel en...

Oikocredit investeert in groene energieprojecten in het Zuiden. 

Oikocredit is een internationale oecumenische organisatie waar je je geld ethisch kan beleggen in economisch en sociaal rendabele projecten van kansarme groepen in het Zuiden. Met de hulp van onze duizenden aandeelhouders zullen wij in de komende jaren 300 miljoen euro investeren in hernieuwbare energieprojecten in het Zuiden. Hiervan zullen we tegen eind 2016 al meer dan € 70 miljoen realiseren.

Het gaat om een diversiteit van projecten: zon, wind, water, verhoging van energie-efficiëntie... Allemaal moeten ze economisch rendabel zijn, én in handen zijn van lokale groepen en hun organisaties. Zo creëren ze een grote sociale meerwaarde en ontwikkelingskansen voor arme gemeenschappen in het Zuiden.

oikocredit logo

We kunnen dit doen dank zij de steun van vele duizenden mensen die een stukje van hun spaargeld bij Oikocredit beleggen. Ze ontvangen daarvoor jaarlijks een dividend. Oikocredit België betaalt reeds jaren een stabiel dividend uit van 1,25%.

 

 

Oikocredit 2Triple bottom line

Door te investeren in hernieuwbare energie wil Oikocredit helpen om kansarme regio’s in ontwikkelingslanden te voorzien van elektriciteit. Onze strategie inzake hernieuwbare energie versterkt aldus onze ‘triple bottom line’ benadering:

  • het heeft een positieve impact op het leven van kansarme mensen (People)
  • het komt ten goede aan het milieu (Planet)
  • het zijn rendabele projecten (Profit).

Doelstellingen

Inzake hernieuwbare energie heeft Oikocredit zich ambitieuze doelstellingen voorgenomen. Tegen 2020 zullen we ca. 300 miljoen euro investeren in hernieuwbare energieprojecten in ontwikkelingslanden, hetzij 20% van onze totale projectportefeuille.

Met de uitbouw van deze nieuwe pijler binnen onze werking, willen we eerst en vooral ons werk sterk laten aansluiten bij de resultaten van het Akkoord van Parijs dat eind 2015 bereikt is op de VN Klimaattop, maar eveneens bij andere initiatieven zoals de groeiende ‘CO2 Divestment movement’ of bij de christelijke initiatieven naar aanleiding van Laudato Si', de tweede encycliek van Paus Franciscus.

Oikocredit 3Momenteel investeerden we al in:

  • Infrastructuurprojecten die zorgen voor hernieuwbare energie op het elektriciteitsnetwerk. In dergelijke projecten investeert Oikocredit $ 5 à $ 10 miljoen.
  • Kleinere projecten waar elektriciteit opgewekt wordt om in plaatselijke behoeften te voldoen. Alhoewel deze projecten meestal minder economische waarde hebben dan de eerste categorie, leveren ze vaak een zeer grote sociale en ecologische meerwaarde op

 

Lees ook het artikel over Oikocredit dat Alma Dewalsche schreef voor MO*

Meer info en mogelijkheden om als coöperatief aandeelhouder van Oikocredit mee te werken aan dit duurzame project, vind je op de website van Oikocredit

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px