In de marge van de klimaattop worden tientallen side events georganiseerd, waar landen, organisaties of NGO's hun kijk op de toekomst uit de doeken doen, hun dossiers presenteren of hun beleidsvoorstellen toelichten.


Vandaag organiseerde ook CIDSE zo'n side event, samen met IATP, Fern, Uppsala University and the College of the Atlantic.
'Missing pathways to Paris: land, equity and systemic change' was de titel, en die lokte een aardige groep deelnemers naar de zaal.

 

Wie de inhoud graag even verkent, vindt hieronder een aantal interessante links naar presentaties die aan bod kwamen:

 

 

 

Spanning stijgt

Intussen gaan ook de onderhandelingen hier onverdroten verder.
De eerste week - de technische fase- nadert zijn einde, en tegen zaterdag moeten de meeste werkgroepen resultaten geboekt hebben, zodat de tweede week -de politieke fase, als de ministers hier zijn- besluiten kunnen genomen worden.

Hier en daar ontstaat de nodige spanning. Zal het mensenrechtenpakket opgenomen worden in de tekst van het Paris Rulebook, of zal het toch opnieuw naar de preambule verbannen worden, zoals in Parijs zelf ook gebeurde? Komt men tot overeenstemming over de financiering en over de voorspelbaarheid ervan? Wordt het duidelijk hoe men in de toekomst op transparante wijze de klimaatinspanningen zal meten en er verslag over uitbrengen? Gaat de ambitie omhoog en wordt de 1,5°C een reëel streefdoel? De komende dagen zullen meer duidelijkheid brengen.


Ecokerk logo 144px

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

COP24EN

 

 

Ecokerk en Broederlijk Delen volgen in Katowice, Polen de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 6 tot 10 december neemt een delegatie van Broederlijk Delen ook deel aan het jongerenprogramma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Katowice organiseert voor een 100-tal jonge vrijwilligers van haar lidorganisaties.

Via deze pagina houden we je dagelijks op de hoogte....

Lees meer en download

- de klimaatoproep van Ecokerk en de lidorganisaties van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede

- Het politiek dossier van CIDSE

- de verklaring van voorzitters van continentale bisschoppenconferenties

 


Volg de conferentie live

via de newsroom van de UNFCCC krijg je dagelijkse updates en live streams van plenaire zittingen en persconferenties.


#change4planet

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE op hun actiepagina

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px