Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Opnieuw roept Ecokerk tijdens de komende scheppingsperiode politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

Scheppingsperiode ad2

Download het aanbod van Ecokerk

De scheppingsperiode loopt van
1 september (wereldgebedsdag) tot
4 oktober (Feestdag St. Franciscus)

Meer...

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

ter gelegenheid van 5 jaar Laudato Si'. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

  • Emmanuelparochie Hamme-Moerzeke-Waasmunster
    Ook bij het opnieuw samen liturgie vieren... een ecologische reflex De Emmanuelparochie bestrijkt het grondgebied van Hamme, Moerzeke en Waasmunster, en heeft 10 kerken waar weekendvieringen...

Duurzaam project botst toch op weerstand.

In opvolging van het 'kerkenplan' van het bisdom Antwerpen en het stadsbestuur heeft onze parochie H. Sacrament, Berchem-Groenenhoek een grondige studie laten uitvoeren naar de toekomstvisie van ons kerkgebouw. 

De huidige kerk is gebouwd vlak voor het Tweede Vaticaans concilie, en is dus qua stijl en architectuur volledig in de klassieke pre-conciliaire geest.

Ze is groots, indrukwekkend, 14 meter hoog, exclusief gericht op de liturgie, in materialen die helemaal geen rekening houden met duurzaamheid of klimaat - wat in die tijd niet aan de orde was.

Van isolatie was er geen sprake. Er is een verwarmingssysteem met warme lucht op stookolie. Maar de ruimte is niet te verwarmen, tenzij in de nok van de kerk, en met onmiddellijke afkoeling. 

Onbetaalbaar en niet duurzaam

Kort samengevat: dit is onbetaalbaar voor een afgeslankte parochiegemeenschap, die de tekorten van de kerkfabriek moet afwentelen op subsidie van de gemeenschap. Onverantwoord vinden wij dat, in deze wijzigende maatschappij- en kerkvisie: financieel, sociaal, ecologisch, politiek, kerkelijk, enz.

Toekomstvisie kerkgebouw

Antwerpen Berchem Pervijzestraat64 parochiekerk H.Sacrament 11003 255pxOns project wil dan ook radicaal een andere weg opgaan, toekomstgericht. Het huidige bouwvolume zal plaats ruimen voor een gebouw met gemengd gebruik: sociale appartementen, een kinderdagverblijf (dringende noden in Antwerpen) en een bezinningsruimte aangepast aan de parochiegemeenschap.

Dit gebeurt met goedkeuring van zowel het bisdom als het stadsbestuur. Een maatschappij voor sociale woningbouw staat achter het bouwproject. Uiteraard rekenen wij op een duurzaam gebouw dat in alle opzichten zal beantwoorden aan de nieuwe bouwnormen. Dus ook winst voor het klimaat. Er staan in Antwerpen nog een vijftal concrete projecten in de steigers.

Tegenwind vanuit Agentschap Onroerend Erfgoed

Een grote hinderpaal staat dit project in de weg: de erfgoedcel van het Vlaams Gewest geeft een negatief advies omwille van de sloop van een 'waardevol' gebouw. 
De kerk is nochtans niet beschermd als monument. We bergen onze plannen dus voorlopig zeker niet op. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Rik De Vleesschauwer, lid van de werkgroep 

 

 

plan berchem

 

Lees ook onze tips voor Kerkfabrieken en Centrale Kerkbesturen

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px