7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

  Van 3 tot en met 6 oktober organiseert de burgerbeweging Climate Express een meerdaagse fietstocht langs de denkbeeldige overstromingslijn zoals die er in 2100 – bij verdere...


Belgische banken investeren nog steeds 40 miljard euro in fossiele energie


Meer dan 40 miljard euro, zo veel investeren de vier grootste banken in België nog altijd in financieel risicovolle fossiele brandstoffen. Met de lancering van een nationale campagne roept de Klimaatcoalitie (waar Ecokerk lid van is) BNP Paribas, ING, KBC en Belfius op om deze middelen weg te halen uit de fossiele brandstoffenindustrie en te investeren in duurzame energiebronnen.

“Hoewel de globale investeringen in duurzame energie jaar na jaar blijven toenemen, zijn die in fossiele energie nog veel te hoog”, zegt Laurien Spruyt, co-voorzitster van de Klimaatcoalitie. “Steeds meer mensen verzetten zich hiertegen. Met deze campagne willen we hun een stem geven en de banken aansporen om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen.” 

Klimaatcoalitie

Uit onderzoek in opdracht van de Klimaatcoalitie [1] blijkt dat de vier grootste banken in ons land fossiele brandstoffen stevig blijven financieren: meer dan 40 miljard euro aan de 100 grootste bedrijven uit de sector alleen. Opmerkelijk is ook dat bijna de helft van dit bedrag (19,41 miljard euro) nog steeds naar steenkool gaat, de meest vervuilende fossiele energiebron.

“De wetenschappelijke consensus is nochtans duidelijk: we moeten dringend af van onze fossiele verslaving als we gevaarlijke klimaatverandering willen voorkomen”, zegt Mathieu Soete, campagneverantwoordelijke voor divestment bij Greenpeace België. “De banken hebben trouwens een cruciale rol te spelen in de broodnodige transitie naar een economie en samenleving met 100% hernieuwbare energie. Daarom lanceert de Klimaatcoalitie op www.bankroute.be vandaag een petitie die klanten en burgers uitnodigt om hun bank op de juiste route te helpen zetten.” [2]

Naast de schade aan klimaat, mens en milieu, erkennen steeds meer experten ook het financiële risico van investeringen in fossiele energie. Zo wees BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, op het gevaar van ‘stranded assets’: fossiele energiebronnen of -centrales die in de komende jaren meer zullen kosten dan ze opbrengen. [3]

Frank Vanaerschot, coördinator van het bankenonderzoek bij Fairfin besluit: “Als we uitgaan van het koolstofbudget dat ons nog rest op basis van het klimaatakkoord van Parijs, moet 85% van de vandaag gekende steenkool-, olie- en gasvoorraden in de grond blijven zitten. Deze zijn economisch gezien dus niets meer waard. Hierin nog verder blijven investeren zou getuigen van onverantwoord financieel beleid.” [4]


Noten:

[1] BNP Paribas, ING, KBC en Belfius investeerden in de periode 2014-16 samen meer dan 40 miljard euro in 100 belangrijke fossiele bedrijven, met name die bedrijven met de grootste steenkool- en oliereserves (telkens top 25), en de elektriciteitsbedrijven met de grootste productiecapaciteit op basis van steenkool (top 25 wereldwijd en in Europa).

Deze investeringen omvatten ook de uitgiftes van aandelen en obligaties, die de banken slechts korte tijd in hun bezit hebben. Deze uitgiftes faciliteren in belangrijke mate de financiering van fossiele energieprojecten en -bedrijven en werden daarom opgenomen in het onderzoek.

Download het volledig rapport: “Fossielvrije banken in de strijd tegen de koolstofzeepbel”. Gedetailleerde cijfers zijn verkrijgbaar op verzoek.


[2] Op www.bankroute.be kunnen klanten en burgers de vier banken aanschrijven met de vraag hun investeringen in fossiele energie zo snel mogelijk af te bouwen.

[3] BlackRock, Adapting portfolios to climate change (2016), PDF

[4] Oil Change International, The sky’s limit (2016), PDF


De Klimaatcoalitie is een nationaal platform dat 62 leden uit de milieubeweging, Noord-Zuidbeweging, vakbonden en socio-culturele sector groepeert. Ook Ecokerk is lid van de Klimaatcolitie. 

17078 klimaatcoalitie infographic Nederlands 07 

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px