Vanaf 1 mei 2021 vind je de administratieve diensten van het bisdom Hasselt niet langer aan het Vrijwilligersplein waar ze een halve eeuw ondergebracht waren, maar in een nieuw duurzaam gebouw.

De provincie Limburg, die instaat voor de huisvesting van de bisschop en zijn diensten, besliste niet langer te investeren in het verouderde bestuursgebouw dat te duur werd in gebruik en onderhoud. Zelfs renovatie bleek geen optie. In overleg met de diocesane diensten werd finaal gekozen voor een nieuw, minder omvangrijk en 'Bijna Energieneutraal' (BEN) gebouw aan de Paul Bellefroidlaan, even buiten het Hasseltse stadscentrum, aansluitend bij de ambtswoning van de bisschop.

 

Laudato Si' zette de toon

Ik7mee staand 300pxMet de verhuizing komen provincie en bisdom tegemoet aan de oproep in de ‘groene’ encycliek Laudato si’ uit 2015. Daarin nodigt paus Franciscus onder meer bisdommen, parochies, kerkelijke organisaties en voorzieningen uit versneld werk te maken van een eigen klimaatplan, bijvoorbeeld om gebouwen klimaatneutraal te maken en activiteiten koolstofarm. „De hele gemeenschap is betrokken partij in de zorg voor het behoud van de schepping, er is zoveel dat we kunnen doen”, klinkt het in Laudato si’.

 

Klimaatplan: energie, water, biodiversiteit

Het verkleinen van de ecologische voetafdruk was dan ook bij aanvang van de plannen een logische beslissing. Duurzaamheid werd dus het kernwoord.

Zo wordt in het nieuwe pand maximaal gebruik gemaakt van de minst energieverslindende toepassingen zoals geothermie, een verwarmingstechniek waarbij warmte wordt onttrokken aan de ondergrond en waardoor fossiele brandstoffen, zoals gas of olie, niet langer nodig zijn.

Klimaatplafonds, goed geïsoleerde ramen en claustramuren bieden dan weer aangename temperaturen in de kantoren, zonder gebruik te moeten maken van airco’s.

Voorts liet een zorgvuldige berekening van het totaal benodigde elektrische vermogen toe het precieze aantal zonnepanelen te voorzien. In de fietsenstalling is een laadpaal voorzien voor elektrische fietsen en ook op de parking verschijnt er later eentje voor elektrische wagens.

Het groen dat voor de werken moest verdwijnen, wordt straks ruim gecompenseerd door struiken en bomen, die tijdens droge periodes zullen kunnen genieten van gerecupereerd regenwater.

 

Ambtswoning bisschop

Ook de aansluitende ambtswoning, met twee grote vergaderzalen, werd na vijftig jaar gerenoveerd. Dakisolatie en ramen met dubbele beglazing brengen het gebouw naar 2021.

 

Masterplan stad Hasselt

Door de centralisatie van het bestuurlijke gebouw en de ambtswoning vermijdt de provincie Limburg voortaan dubbele onderhoudskosten en dubbele ruimten. Vast staat dat het oude bestuursgebouw geen nieuwe bestemming krijgt. Wellicht past de vrijgekomen ruimte in een masterplan van de stad Hasselt, die daarmee de woonkwaliteit in de buurt wil versterken.

 

bisdom Hasselt

Lees meer

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px