Begijnhofkerk Brussel

House of Compassion is een huis waar geluisterd wordt naar de schreeuw van de arme en de schreeuw van de aarde, naar het verhaal van de meest kwetsbaren in onze samenleving.

‘Compassion’ staat voor mededogen en strijd voor gerechtigheid, recht doen aan alle mensen en aan heel de Schepping.

Het is een project – een themakerk – waar concreet gewerkt wordt aan ‘Integrale Ecologie’. 

Ik7mee staand 300px

De Begijnhofkerk in Brussel heeft een rijke traditie van zich radicaal richten naarde zwaksten, de armen en de vluchtelingen. House of Compassion wil deze manier van werken verder zetten. Als themakerk brengen we de noden van vandaag op de voorgrond. Door op deze manier de kerk in te vullen willen we aantonen dat we een kerk zijn die naar buiten komt. We willen ons steentje bijdragen aan een positief mensbeeld, tegen polarisatie en xenofobie.

Onze kerk bevindt zich in het centrum van een kosmopolitische stad. Daarom zijn we zeer vertrouwd met het komen en gaan van een zeer verscheiden groep mensen:pendelaars, expats, lobbyisten, (trans) migranten,...


 

Rechtvaardigheid en mededogen als rode draad

gulden regel 450pxDe Gulden Regel, kunstig geïllustreerd in de gelijknamige kapel, overkoepelt in al zijn eenvoud alle werken van barmhartigheid. “Behandel een andere zoals je zelf behandeld wilt worden”. Een wijsheid die teruggaat naar de diepste bron van alle godsdiensten en levensbeschouwingen.
De Gulden Regel is dan ook mede onze inspiratie door alle initiatieven heen. Hij weerspiegelt ook onze pluralistische kijk op de wereld.

 

House of Compassion is... een themakerk

De Begijnhofkerk is nu een kerk die volledig gewijd is aan dienstbaarheid en solidariteit ('diaconie'). House of Compassion is een nieuwe invulling van kerk zijn. We plaatsen ons sociaal engagement op de voorgrond en werken rond de 4 maatschappelijke thema’s van vandaag:

  1. armoede en socio-economische ongelijkheid
  2. migratie (met speciale aandacht voor vluchtelingen en 'Mensen Zonder Papieren'
  3. racisme en discriminatie
  4. klimaat en biodiversiteit

en dat steeds vanuit het oogpunt van de meest kwetsbaren.

Dat doen we enerzijds door bezoekers te informeren via informatie -en kunsttentoonstellingen. En anderzijds door inspirerende activiteiten/vieringen te organiseren.

We dragen mededogen voorop als onze diepste waarde. We benadrukken dat het om meer gaat dan medelijden of empathie hebben. Mededogen vraagt, na het zien van onrecht, een systematische reflectie – is deze situatie rechtvaardig? – om daarna over te gaan tot solidaire actie. Zien-Oordelen-Handelen is een beproefde methode die ook wij hanteren.

 

...een ontmoetingsplaats

ontmoetingIn onze kerk wordt iedere bezoeker warm onthaald. Vrijwilligers heten je welkom en staan je bij met een woordje uitleg. Ook bieden ze een luisterend oor.
De lange tafel in het midden van de kerk symboliseert deze open onthaalfunctie, iedereen is welkom om er plaats te nemen en iedereen is er gelijkwaardig.
Op een meer actieve manier organiseren we ontmoeting in de vorm van lezingen, debatten, gezamenlijke maaltijden, enzovoort.

 

... een huis

De kerk beoogt een warme plek te zijn. Stilte, kunst en het leven vieren staan er even centraal als onze andere waarden. We nodigen iedereen uit om tot inkeer en gebed te komen, om zo te herbronnen en nieuwe kracht te vinden.
In een pas ingerichte Stille Ruimte kan men even halt houden en tot rust komen.
Kunst kan ons aanzetten tot kritische reflectie. Onze kunsttentoonstellingen staan altijd in het teken van een maatschappelijk thema. Naast een vaste tentoonstelling over ‘Slavernij vroeger en nu’ hebben we ook een wisselende tentoonstelling die telkens aansluit bij een van onze thema’s.
Tot slot willen we dat het leven gevierd wordt. Samen met onze partners vieren we schouder aan schouder de diversiteit die onze stad rijk is.

 

HOC logoHouse of Compassion en partners

House of Compassion kan zijn doelstellingen enkel realiseren in samenwerking met vele partners. De activiteiten worden opgebouwd samen met organisaties en groepen die werken rond een bepaald thema, met die bepaalde doelgroep. Zo versterken we mekaar en creëren we een netwerk van mensen die opkomen voor meer ‘compassion’: mededogen, solidariteit en gerechtigheid.

 

houseofcompassion.be

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees ook het interview met Daniël Alliet en Marcel Cloet in de reeks 'Solidariteit volgens...'

lange tafel 

 

Asiel gedicht 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px