Lege panden worden ecologische en sociale huisvesting

Het Project Betlehem heeft tot doel onbewoonde of weinig bewoonde –voornamelijk kerkelijke– panden voor sociale huisvesting te bestemmen, en dit in samenwerking met sociale verhuurkantoren (SVK). De aanpak sluit aan bij wat paus Fanciscus bedoelt met 'integrale ecologie': een samengaan van sociale en ecologische doelstellingen.

logo bethleemHet project kwam tot stand na een oproep van Kardinaal Danneels in 2006 om "meer sociale woningen te hebben in de stad en om elke vrije vierkante meter beschikbaar te stellen voor minderbedeelden." Het project is opgestart in de Brusselse kerk, maar is inmiddels ook uitgebreid naar Waals en Vlaams Brabant en het bisdom Brugge.

Project Bethlehem is zelf SVK, geen promotor van sociaal vastgoed en ook geen architectenbureau, maar een brug die een eigenaar verbindt met een sociaal verhuurkantoor; een draad die een christelijke gemeenschap verweeft met de ruimere samenleving. Christenen willen als burgers en gelovigen de verantwoordelijkheid nemen voor een wezenlijk probleem binnen de samenleving. Via het Project Betlehem wordt die zorg concreet en tastbaar.


Niet enkel kerkelijke goederen

portaels33 badkamerMet de Sociale Verhuurkantoren als partner, heeft het Project Betlehem als doelstelling, een gedeelte van de privéhuurmarkt toegankelijk te maken voor mensen met een laag of modaal inkomen. De SVK hanteert matige huurprijzen, 15% lager dan de marktprijs, maar biedt talrijke voordelen voor de eigenaars: de garantie dat de huur altijd wordt betaald en dat het gebouw goed wordt onderhouden. Het project is door de kerk in brussel opgestart, maar begeleidt ook eigenaars die slapend goed opnieuw rendabel willen maken.


Begeleide stappen

Na een bezoek ter plaatse, formuleren de SVK en het team van Betlehem een advies of doen ze een aanbod: raming van de renovatiekosten, voorstel van inrichting van de ruimte, bepalen van de huurprijs, enz. Na de toezegging van de eigenaar en afhankelijk van het type en de omvang van de werf, moeten verschillende kwesties ter sprake komen: aanstelling van een architect en een aannemer, opstellen van een lastenboek, inzameling van de prijsopgaven, stedenbouwkundige vergunning, aanvragen van renovatiepremies bij het Gewest, enz. Alle nodige stappen worden grotendeels door de SVK gezet.


Renoveren, ook volgens ecologische normen

Om een gebouw bij een SVK in beheer te geven, moet het voldoen aan de huurnormen die van kracht zijn in het Gewest. Soms brengt dit grote kosten met zich mee die ten laste van de eigenaar zijn. Het aartsbisdom Mechelen-Brussel heeft verschillende hulpmiddelen in het leven geroepen om eigenaars in het diocees te ondersteunen.

 

portaels33 keukenEen voorbeeld: drie sociale appartementen in Schaarbeek

In 1980 kocht de vzw parochiale werken, afdeling St. Elisabeth, een huis van een voormalige bloemist, met de bedoeling er een parochiesecretariaat in onder te brengen en de verdiepingen door te verhuren aan particulieren. Sinds 2008 was het huis leeg, en de pastorale verantwoordelijken vroegen de vzw het huis te herbestemmen, maar met een sociaal doel.

In 2009 werd dan een overeenkomst van 10 jaar afgesloten met het Sociaal Verhuurkantoor 'Ieder zijn woning' en kon de renovatie starten.

In de huidige economische en milieucontext is het zeer belangrijk om de meest duurzame huisvesting mogelijk te maken. Dit door gebruik te maken van materialen die weinig invloed hebben op ons milieu tijdens productie en toepassing, en die een laag energieverbruik hebben tijdens hun levensduur. Het levert maatschappelijke winst op en is voordelig voor de bewoners die hun energierekening zien verminderen.

Concreet vereiste ons restauratiewerk de volgende doelstellingen: het maximale behoud van de bestaande structuur, thermische isolatie die voldoet aan de prestaties voor lage energiewoningen, goede ventilatie die de gezondheid van de inwoners waarborgt en tenslotte een goed akoestisch comfort.

In 2011 was de renovatie afgerond. Het resultaat is een lage energiewoning met drie sociale appartementen die een energieprestatiecertificaat hebben van respectievelijk 34, 36 en 56 kWh/m² per jaar.

Download de tweetalige brochure van het pand in Schaarbeek, met plannen, details en cijfermateriaal

 

www.betlehem.be

Lire la version francophone de cet article

Lees ook het artikel op Kerknet over het project Bethlehem in bisdom Brugge

 

Bekijk hieronder het filmpje over project Bethlehem in bisdom Brugge

https://www.youtube.com/watch?time_continue=57&v=5AAagkjtjK0 

 

Meer informatie:

 

dienst solidariteit

 

 

Dienst Solidariteit, Vlasfabriekstraat 14, 1060 Brussel, 02/ 533 29 60, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 


dienst diaconie

 

Dienst Diaconie Brugge, Groenhove, Bosdreef 5, 8820 Torhout, 0488 80 91 78, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px