Al sinds de tachtiger en negentiger jaren van vorige eeuw zijn we actief bezig met ecologie. Zo hadden we de eerste zonnecollector in Limburg, was ik mede aandeelhouder van een coöperatie voor adviesverlening in rationeel energiegebruik, bouwden we met enkele van onze zonen het eerste passief huis in onze provincie en enkele jaren later het eerste passief kantoor.

Momenteel produceert ons huis evenveel energie als we verbruiken voor elektriciteit en zijn we zuinig met verwarming, met pellets die we betrekken van de coöperatieve Ecopower.

 

laudato si doelen 13De schreeuw van de aarde

Ik7mee staand 300pxWe plaatsten op ons huis solar installaties voor warm water en elektriciteit en promoten dat bij onze kinderen en vrienden.

We rijden sinds 2015 met een full electric kleine wagen en recycleren zo veel mogelijk.

 

 

laudato si doelen 14De schreeuw van de armen

We zijn actief in de St. Vincentius vereniging die een heel breed programma heeft voor hergebruik en voor ondersteuning van mensen in armoede.

We sparen via Oikocredit en Alterfin en aanverwanten, steunen en promoten Broederlijk Delen, 11.11.11 en aanverwante bewegingen en trekken mee aan enkele Vierde Pijler projecten.

We doen begeleiding van enkele asielzoekers en mensen zonder papieren.  

 

laudato si doelen 15Ecologische economie

Sinds eind zeventiger jaren zijn we promotoren van Hefboom en Oikocredit en vooral van Coöperaties.

We zijn lid van FairFin en hebben enkele jaren geleden mede een coöperatieve zorgbakkerij gestart die inzet op korte keten en inschakeling van mensen met een beperking.

 

 

laudato si doelen 16Een eenvoudige levensstijl

We proberen zuinig te leven en gebruiken vaak de fiets.

We beperken de laatste jaren vliegtuigreizen en verre vakanties.

 

 

laudato si doelen 17Ecologische opvoeding

We proberen voorbeeld te zijn van eenvoud en duurzaamheid voor onze kinderen en kleinkinderen.

 

 

 aankondiging vredeswake 2018

laudato si doelen 18Ecospiritualiteit

Al jaren zijn we verbonden met de basisgemeenschap Het Veer, waar de eerbied voor de schepping een centraal thema is en ook de belangrijke documenten Laudato Si en Fratelli Tutti.

 

 

laudato si doelen 19Participatieve actie gemeenschap

We hebben de campagnes van Broederlijk Delen en Welzijnszorg gepromoot in onze gemeente, en tot eind vorig jaar was een van ons lid van de GROS. 

We zijn al meer dan 25 jaar medetrekkers van een werkgroep Interlevensbeschouwelijke spiritualiteit die oproept tot samenwerken aan goed samenleven in onze gemeente over alle verschillen van afkomst en overtuiging heen.

 

Zo hadden we op 31 oktober 2021 een wake aan de begraafplaats van Berkenbos 

 

wake 

 

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px