Een oud klooster en twee schoolgebouwen (lagere school en kleuterschool) werden omgevormd tot een cohousing, een samenwoonproject met drie pijlers:

  • Een sociale pijler
  • Een spirituele pijler
  • Een ecologische pijler

Als vroegere eigenaar van de hele site, heeft de ‘Vereniging Parochiale werken van het gewest Londerzeel’ ook mee geïnvesteerd in De Okelaar. In ruil voor een korting op de aankoopprijs, bleven ze eigenaar van 2 appartementen. Deze worden nu sociaal verhuurd.

 

Ik7mee staand 300pxEcologische verbouwing

We hebben doorgedreven ecologisch verbouwd met zoveel mogelijk ecologische materialen, zowel het zichtbare als het onzichtbare en we hebben één warmtenetwerk voor de hele site, gebaseerd op een houtvergasser en twee pelletketels, zonneboiler panelen op het dak en een grote zonneboiler, zonnepanelen voor elektriciteit, groendaken op al onze gebouwen. Binnen- en buitenafwerking met leem. Een prachtige ecotuin als onze gezamenlijke binnentuin.

 

okelaar4Duurzaam leven

Duurzaam leven betekent elkaar aanmoedigen en ‘aansteken’ om bewuster te leven en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Samen leven in een diverse gemeenschap met 26 gezinnen vraagt vrijwilligerswerk en daagt je uit om te blijven groeien in bewustzijn, leren omgaan met conflicten, elkaar leren graag zien en één grote familie worden. Samen eten, samen projecten ontwikkelen...

DAARNAAST…. Hebben we de gehele gelijjkvloerse verdieping verbouwd tot een schitterend paviljoen met een wascafé, een gezamenlijke keuken voor kamerwoners, en twee mooie zalen waar heerlijke dingen gebeuren.

 

Ontmoetingsplek

De twee zalen worden verhuurd en worden gebruikt door onszelf en door buitenstaanders. Dit paviljoen met een ecologische en duurzame uitstraling is een warme ontmoetingsplek voor vele mensen. Een herstel van de vroegere sociale functie: het klooster en de scholen waren het hart van de lokale gemeenschap.

 

Meer info en vele foto’s vind je op onze website. Laat je inspireren !

www.okelaar.be

 

okelaar5

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px