Met naast de religieuze gemeenschap een kinderdagverblijf, een kleuter- en lagere school, een grote secundaire school, een internaat, een woonzorgcentrum, een boerderij en dit alles in een groot groen kader, is de campus van de Zusters Annuntiaten langs de Naamsesteenweg in Heverlee, een begrip in het Leuvense.

Het is ook een dynamische en inspirerende plek, waar verschillende partners elkaar vinden.

 Spiritueel, ecologisch en sociaal project

Ik7mee staand 300pxZo groeide ook het idee om in de tuin een voedselbos te creëren, zegt zuster Rozemie Couckuyt in een dubbelinterview in Tutti, het magazine dat zich richt tot religieuzen in het aartsbisdom: "We zochten naar een zinvolle herbestemming van de tuin. Onze econoom Erik Vanleeuw is voorzitter en bestuurslid van SPES en kwam met het voorstel om er een bescheiden voedselbos te creëren. Het initiatief kende meteen bijval want het sloot nauw aan bij onze eigen doelstelling. We wilden op de campus een nieuwe manier van denken en leven ontwikkelen die paus Franciscus, in Laudato Si, omschrijft als integrale ecologie. Om dit in concrete daden om te zetten waren we in de Raad van bestuur van de vzw Woon- en zorgcentrum akkoord om dit project kansen te bieden temeer omdat het een spiritueel, ecologisch en sociaal project is."

"Meewerken aan het Voedselbos is meewerken aan de schepping." (zuster Rozemie Couckuyt)

 

 

 

Vanuit SPES-Forum (SPES is Latijn voor 'hoop', en het acronym voor SPiritualiteit in Economie en Samenleving) werden de verschillende partners voor het project dan bijeen gebracht, aldus SPES-secretaris Luk Bouckaert in hetzelfde interview: "Na de eerste gesprekken met de zusters, het Woonzorgcentrum en de leden van Velt vzw, hebben we ons project in oktober 2022 voorgesteld aan de school, aan De Wissel vzw (Begeleidingsnetwerk voor kwetsbare jongeren en jonge gezinnen) en de buren."

 

Aansluitend bij een bestaand klein bos

voedselbos3 500pxHet concrete project werd uitgetekend en begeleid door medewerkers van Velt.

Het voedselbos versterkt een reeds bestaand groen kader, volgens zuster Rozemie: "Op de helling aan de rand van de Rozenberg staan er reeds grote bomen. ln het kleine bos heerst er al een microklimaat voor planten, insecten en kleine zoogdieren. Aan de rand en op een grasveldje zijn er in februari ll. verschillende struiken en bomen geplant die eetbare bloemen en vruchten dragen. lk denk aan bosaardbeien, vlierbessen, appels, kastanjes,... Het gaat er niet alleen om de biodiversiteit te verhogen maar ook om de band met de natuur te versterken, samen te werken en elkaar te ontmoeten."

 

Samenwerken verbindt

Luk Bouckaert bevestigt dit: "Op dit ogenblik zijn er een 25-tal 'actieve' werkers. Het is boeiend om te zien hoeveel verscheidenheid er aanwezig is. Tegelijkertijd is er ook een sterke verbondenheid omdat er gefocust wordt om samen iets te bereiken. Door samen te werken en de handen uit de mouwen te steken, leer je elkaar beter kennen."

voedselbos7 500pxHij schetst ook de verdere stappen in het project: "Terwijl de aanplantingen groeien zullen we een pad egaliseren zodat het bos toegankelijk is voor bewoners uit het Woonzorgcentrum met een rollator of rolstoel. We plannen om een stilteplek aan te leggen en sommige bomen zullen we verbinden met religieuze poëzie in de geest van het Zonnelied van Franciscus van Assisi. Van de oude omwalling willen we een vreugdemuur met gedichten maken. Vanaf de herfst 2023 plannen we een reeks seminaries rond de encycliek Laudato Si', de filosofie van het eco-personalisme en de Francesco economy - de economie van de hoop. Ja, we geloven echt dat onze spiritualiteit ons denken en ons handelen en uiteindelijk heel onze samenleving kan veranderen."

 

Welkom op de opening

voedselbos2 500pxDe officiële opening van het Voedselbos van de Hoop zal doorgaan op 23 september 2023 om 15 uur, met nadien de vertoning van de film 'The Letter' en een panelgesprek. Iedereen is welkom, maar vooraf inschrijven is wel nodig.

Klik hier om de uitnodiging te lezen en je in te schrijven

 

 

 

Lees ook het volledige interview in Tutti waaruit we citeerden

Lees ook het artikel van Radio 2 op VRTNWS

Bezoek de website van de Zusters Annuntiaten

 

voedselbos4 950px

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px