1000 liter regenwater ter beschikking

Kerkelijk hemelwater ter beschikking.

Vanaf september kunnen de bloemen en planten op de begraafplaats van Olen-Centrum gegoten worden met kerkelijk hemelwater. Een initiatief in het kader van de jaarlijkse Scheppingsperiode in de Kerk.

 

Ik7mee staand 300pxSymbolische actie

Vorig jaar plantte de Sint-Martinusparochie naast de kerk een appelboom, in herinnering aan de vijfde verjaardag van ‘Laudato Si’, de zogenaamde groene encycliek van paus Franciscus. In die tekst roept de paus ‘alle mensen van goede wil’ op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, en ook de Kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.

Bij de appelboom naast de kerk staat een bordje dat herinnert aan deze oproep.

 

Wij(k)water

compilatie olenDit jaar groeide de idee om het regenwater van een gedeelte van het dak van de kerk op te vangen, zodat het hergebruikt kan worden.

De inspiratie voor dit initiatief werd gevonden in Gent, via Ecokerk. In Gent staan 47 kerken, samen goed voor ongeveer 5,7 hectare aan dakoppervlakte, waarop jaarlijks zo’n 45 miljoen liter regenwater valt. Bijna al dat water komt rechtstreeks in de riolering terecht. Het Gents MilieuFront (GMF) onderzocht hoe dat hemelwater maximaal kan opgevangen worden, om te hergebruiken of in de aarde te laten infiltreren.

 

Medewerking

De Sint-Martinusparochie zocht én vond enthousiaste medewerking bij Karel Nijs, diensthoofd Technische Dienstverlening van de gemeente Olen. Samen met Luc Ven, verantwoordelijke gebouwen, werd grondig bekeken hoe het project best kon aangepakt worden en Steven Andries zorgde voor een perfecte uitvoering.

 

Hergebruik

Naast de Sint-Martinuskerk staat nu een tank van 1000 liter. Omdat zo’n tank niet echt mooi om zien is, wordt ze aan het zicht onttrokken door een minutieus geplaatste houten omheining.

Het opgevangen regenwater in de tank kan gebruikt worden om er de bloemen en planten op het kerkhof mee te gieten. De medewerkers van de Groendienst kunnen het uiteraard ook gebruiken.

Buurtbewoners kunnen water komen tappen voor huishoudelijke toepassingen. Op deze wijze wordt kostbaar drinkwater gespaard dat uit het kraantje op de begraafplaats komt. Daar hangt trouwens een verwijzing naar het hemelwater en wat verderop zijn wegwijzertjes geplaatst.

Tijdens de komende maanden zal bekeken worden in hoeverre er gebruik gemaakt wordt van het hemelwater. Indien nodig zal er nog een tweede tank bijgeplaatst worden.

 

Hemelwatergieter voor eerste communicanten

Door de coronamaatregelen, viel de voorbereiding van de eerste communie samen met de scheppingsperiode. Tijdens de vieringen vroegen we de medewerking van de communicanten om spaarzaam om te springen met kostbaar drinkwater.

Voor elke communicant stond er een bijzondere gieter klaar van 3,5 liter. Eentje die allergisch is voor… kraantjesdrinkwater. De kinderen hoorden vertellen over het hemelwaterproject naast de Sint-Martinuskerk en vernamen dat ze hun gieter thuis enkel mochten vullen met water dat uit de lucht komt gevallen en opgevangen wordt.

HWG3 350pxOp de uitgebreide gebruiksaanwijzing bij de gieter konden ze alles nog eens lezen: 

  • Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig, vooraleer je de gieter voor het eerst in werking stelt.
  • Vul de gieter met hemelwater, niet met drinkbaar water uit een kraan.
  • Ga naar de planten of de bloemen die je wil gieten.
  • Zorg dat de gieter niet te vol en dus te zwaar is en dat je er ook niet over struikelt.
  • Indien je met een straal wil gieten, verwijder dan de zwarte broeskop.
  • Indien je het water wil vernevelen, gebruik dan de zwarte broeskop.
  • Hef de gieter achteraan voorzichtig omhoog en giet, niet te veel en ook niet te weinig.
  • Bedenk bij het gieten dat je op dat ogenblik meewerkt aan de bescherming van onze aarde.
  • Als de gieter leeg is, vul hem dan – indien nodig – opnieuw met hemelwater.
  • Plaats de gieter na het gieten op een goed zichtbaar plekje, waar hij je steeds kan oproepen om goed te zorgen voor de aarde waarop wij leven.

 

Cis Marinus

 

lees ook het artikel over de Laudato Si'-boom van Olen

Lees meer over het project Wij(k)water en over de studieresultaten. Download de brochure

 

Foto1 footer

 

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px