Taborgroep versterkt waardegericht ondernemen

Taborgroepis een netwerkorganisatie van meer dan 60 sociale organisaties uit Oost- en West-Vlaanderen, actief in welzijn, gezondheidszorg en onderwijs.
De groep is ontstaan vanuit de Congregatie Zusters van Liefde van Jezus en Maria.


De baseline van de Taborgroep is 'versterkt waardegericht ondernemen'. De kernwaarden hierbij zijn:
•    Empathie als motor voor sociale cohesie
•    Een hoog integriteitsgehalte
•    Duurzaamheid door het nastreven van de essentie

croppedlogo taborWaardegericht ondernemen betekent in essentie het opnemen van een integrale verantwoordelijkheid voor alle mensen en in het bijzonder voor mensen in nood.

 

Doelstellingen voor duurzame ontwikkeling

aff1620beleidsplan websiteheaderDe doelstellingen van ons beleidsplan 2016-2020 'Samen bergen verzetten'  zijn geënt op de doelstellingen van de United Nations. 'Verankeren van duurzame beleidsvoering' is er één van.

Momenteel krijgt ons duurzaamheidsbeleid een extra dynamiek door de initiatieven die de overheid neemt in navolging van de Vlaamse Klimaattop:

Taborgroep, en in het bijzonder de dienst infrastructuur, neemt deel aan diverse externe werkgroepen rond deze initiatieven. Toon Van Kerckhove, diensthoofd infrastructuur van de Taborgroep, neemt  deel aan een werkgroep rond het klimaatplan van minister Vandeurzen.  Verschillende koepelorganisaties werken er o.a. een klimaatvisieplan uit.

 

Leernetwerk

Ook het leernetwerk infrastructuur van de Taborgroep, waar verschillende deskundigen uit de Tabor-partnerorganisaties aan deelnemen, bekijkt wat ze vanuit het Tabor-netwerk kan doen.

 

In de praktijk

De Taborgroep hecht belang aan ecologische duurzaamheid. Om duurzame ontwikkeling  waar te maken zorgen we er o.a. voor dat de duurzaamheidsfactor wordt toegepast bij de toewijzing aan een leverancier bij samenaankoop en we evalueren ons op vlak van duurzaamheidsmanagement.
Dit vertaalt zich bijvoorbeeld ook in het feit dat de energieprestatiecertificaten van onze vestigingen overal groen zijn.  Evident volgen we de wettelijke regels rond duurzaamheid, zoals die bijvoorbeeld door VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) wordt opgelegd. Maar vanuit onze overtuiging gaan we daarin ook verder dan wat de wet dicteert.

 

Enkele voorbeelden:

IMG 20170407 085256wkkWKK-motor en generator in vzw Sint Lodewijk

In Tabor-partnerorganisatie vzw Sint-Lodewijk werd een WKK-motor en generator geplaatst.  WKK (Warmte-Kracht-Koppeling) is een systeem waarbij gelijktijdig warmte en elektriciteit wordt opgewekt, dit in tegenstelling tot een klassieke energievoorziening met een gescheiden productie van elektriciteit (elektriciteitsmaatschappij) en opwekking van warmte (klassieke stookinstallatie).  Het toestel in Sint-Lodewijk draait 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Door de WKK-installatie wordt minder energie verbruikt dan het geval zou zijn bij gescheiden opwekking.IMG 1727laadpaalcaritasmelleLaadpalen in vzw Caritas

PC Caritas gaat voor een autoluwe campus. Ze gunnen zowel medewerkers, patiënten als bezoekers een rustgevende, veilige en groene omgeving. Wagens worden daarom zoveel mogelijk van de terreinen geweerd. Bezoekers kunnen hun wagen voortaan kwijt op een nieuwe parking op wandelafstand van het hoofddomein. Hier werden zes laadpalen voor elektrische auto’s geïnstalleerd. Caritas wil zo mensen stimuleren om duurzamer om te gaan met energie.Winning regenwater in De Meidoorn

In diverse partnerorganisaties, onder meer basisschool De Meidoorn, werd een systeem van regenwaterrecuperatiepompen geïnstalleerd. IMG 2793regenwaterpompdemeidoornDankzij de recuperatie van regenwater kan heel wat water worden bespaard. Zo draagt ook deze basisschool  bij aan het milieu.

 

Over de Taborgroep

Netwerking en Consultancy

 

Taborgroep is een netwerkorganisatie die actief werkt aan gemeenschappelijke doelen die voor de partnerorganisaties een meerwaarde betekenen. De groep organiseert diverse netwerkactiviteiten en engageert zich in externe projecten.
Taborgroep biedt de partnerorganisaties binnen het netwerk bovendien ondersteuning op maat aan op het vlak van financiën-aankoop, ICT, infrastructuur, communicatie en personeel & organisatie.

 

Lees ook: de bijdrage van Anne-Mie Castelein voor 'Het klimaat verandert ook mij'

lees ook: de engagementen van de Vlaamse regering ter gelegenheid van de Vlaamse klimaattop en het Vlaams klimaatpact

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px