Eco-actief in eigen omgeving.
Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is een sociaal-culturele vereniging met een thematische focus. Jong, oud, man, vrouw, deze of gene overtuiging of afkomst: Velt verwelkomt iedereen die milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken, gezond wil leven op het ritme van de seizoenen én met respect voor de natuur en het klimaat.
En dat slaat wel aan. Steeds meer mensen vinden de weg naar Velt, er zijn intussen ruim 17.000 leden verspreid over 130 lokale groepen en in de sociale media heeft Velt ruim 20.000 volgers.
Het fijne daaraan is dat al die Velters de daad bij het woord voegen, ze zijn ‘eco-actief’ in hun eigen omgeving en werken samen in publieke activiteiten, waarvan de meest bekende allicht de ecotuindagen zijn (eerste weekend van juni).
Het Velt-team op het secretariaat in Berchem, een pool freelance lesgevers en een duizendtal vrijwilligers ondersteunen en begeleiden al die leden met activiteiten en publicaties om de ecologische kennis verder op te bouwen en te verspreiden, en samenwerkingen in concrete ecologische projecten.
Ecologisch leven: goed voor het klimaat!
De brede Velt-werking draagt op een viertal manieren specifiek bij aan de strijd tegen klimaatopwarming:
- basisprincipes voor ecologische voeding,
- basisprincipes voor ecologisch tuinieren,
- het samentuinen- en samenkoken-idee,
- operationele keuzes die we maken.
Tien stappen naar ecologische voeding
We hebben de basisprincipes van ecologische voeding samengebald in tien appellerende vuistregels en - ga maar na - allemaal zijn ze goed voor het klimaat en onze gezondheid:
- geniet op het ritme van de seizoenen;
- vermijd restjes of ‘pimp’ ze tot feestelijke hapjes;
- gebruik bioproducten voor minder pesticiden;
- vers van hier, lekker lokaal;
- eet minder maar beter vlees;
- ga zelf aan de slag, kies niet voor kant-en-klaar;
- vermijd verpakkingen en afval;
- bereid bewust en bespaar energie;
- kies voor variatie: voedzaam en lekker;
- geef de boer geld voor zijn waar.
Meer uitleg bij deze principes: https://www.velt.nu/ecologisch-leven-je-keuken
Een speciale vermelding verdient de https://www.velt.nu/groentekalender , met 130.000 views de meest bezochte pagina op de Veltwebsite.
Ecologisch tuinieren
Klimaatvriendelijk tuinieren doe je met zo weinig mogelijk externe inputs, en zéker zonder pesticiden of kunstmest, die geproduceerd worden met gigantische hoeveelheden fossiele brandstof. In de ecologische moestuin kies je voor natuurlijke plant- en bodemzorg. Ook daarvoor zijn er Velt-vuistregels: https://velt.nu/5-tips-voor-een-siertuin-vol-leven.
In de siertuin moet je nog minder tussenkomen, het is een kwestie van evenwicht tussen natuur, mens, milieu en landschap. Dat wordt mooi uitgelegd op https://velt.nu/starten-met-een-moestuin.
Wie chemische tuinproducten gebruikt, belast het klimaat, de natuur en het milieu zelfs tot in het bodemwater. Daarom voert Velt campagne om de verkoop van pesticiden terug te dringen: https://velt.nu/doe-het-zonder Vraag jij ook een tuinbordje aan?
Het Samen-idee
Mensen met elkaar verbinden, bouwen aan een leefbare samenleving, je zou het niet meteen in verband brengen met de klimaatstrijd. Maar toch geloven we daar sterk in bij Velt, want enkel als burgers samenwerken en ‘stewardship’ (zorg) opnemen voor hun buurt, zal hun gemeenschap, dorp of stad duurzaam kunnen worden (SGD 11 van de VN).
Bij Velt vatten we dat onder de noemer 'Eetbare Buurt': https://velt.nu/eetbare-buurt,
Ook samen koken past in datzelfde idee: https://velt.nu/samenkoken.
Operationele keuzes van Velt
‘Walk your talk’ of ‘Doe wat je verkondigt’ is een gezond principe dat we ook bij Velt toepassen:
- Sponsoring, advertenties en partnerschappen aanvaarden we enkel als het om bedrijven en organisaties gaat die effectief meewerken aan een meer ecologische wereld.
- In het Velt-kantoor en op alle nationale evenementen gebruiken we producten met het bio- en waar mogelijk het fair tradelabel.
- We werken met cateraars die vegetarisch, bio, seizoensgebonden en met lokale groenten werken. In principe doen ook de Velt-afdelingen en –groepen dat.
- Alle medewerkers gebruiken het openbaar vervoer of de fiets voor hun woon-werkverkeer. Dat geldt ook voor terreinbezoeken waar mogelijk.
- In het kantoor zijn we energiezuinig: geen airco in de zomer, verwarming niet te hoog in de winter, spaarzaam met verlichting.
Jan Vannoppen, medewerker Eetbare Buurt, Velt vzw
Foto's: ©François De Heel voor Velt vzw