Na 1 jaar warmtekrachtkoppeling: CO2-uitstoot vermindert met 42 ton.

De basiliek van Koekelberg is de vijfde grootste kerk ter wereld. Gebouwd in Art Deco-stijl is ze een belangrijk nationaal monument. Ze wordt gebruikt voor parochiale en nationale vieringen en tal van culturele evenementen. Het gebouw herbergt twee musea, er worden jaarlijks diverse tentoonstellingen georganiseerd, en ondergronds zijn er verschillende zalen, vergaderlokalen, een crypte en een restaurant.

Vanuit ecologisch standpunt, is de basiliek evident geen gemakkelijk gebouw, aldus Mgr Herman Cosijns, rector van de basiliek. "Temperatuurschommelingen zorgden in het verleden voor barsten en scheuren in de broze terracotta bekledingen, als gevolg van de verschillen in uitzetting tussen de terracotta en de betonnen dragende structuren. In het enorme gebouw moet dus een klimaatregeling worden toegepast die grote temperatuurschommelingen vermijdt. Het complex kende in het verleden dan ook een grote energiefactuur."


warmtekrachtkoppelingWarmtekrachtkoppeling zorgt voor warmte en elektriciteit.

Er werd beslist om over te schakelen op een installatie met warmtekrachtkoppeling, waarbij een motor aangedreven door één brandstof (in dit geval: aardgas) zowel warmte als elektriciteit produceert. Het is een techniek die vooral nuttig is voor grote gebouwen met een grote warmtebehoefte.
Berekeningen vooraf toonden aan dat hierdoor een belangrijke besparing kon worden gerealiseerd, zowel financieel als qua energieverbruik.  


Bilan na 1 jaar: rendabel ondanks kinderziekten

De realisatie en het beheer werd toevertrouwd aan de energiecoöperatieve Energiris en haar dochterbedrijf Easycogen. Het systeem werd opgestart in mei 2016. Een jaar later maakte de coöperatieve een eerste omstandig verslag van de resultaten.

warmtekrachtkoppeling warmteDe eerste maanden na de ingebruikname moesten enkele kinderziekten overwonnen worden. Zo werkten de warmtewisselaars in het warmwatercircuit niet naar behoren, waardoor het opgewarmde water onvoldoende afgekoeld terugkwam naar het systeem, met redementsverlies tot gevolg. Hierdoor waren enkele ingrepen nodig waardoor in september ook de elektriciteitsproductie een tijdlang stil lag.  

Vanaf januari 2017 waren alle bijsturingen gebeurd, en werkte alles zoals vooraf voorspeld. Ondanks de moeilijke startmaanden, daalde dit eerste jaar de energiefactuur van de basiliek -inbegrepen de vergoeding voor de energiecoöperatieve- met 15.491 euro.


warmtekrachtkoppeling elektriciteitEcologische winst

Naast warmte produceert de basiliek nu zelf de elektriciteit voor eigen gebruik, en levert daarbovenop nog een klein overschot aan het elektriciteitsnet. De ecologische winst zit hierbij vooral in het vermeden gasverbruik dat vroeger nodig was om met de oude verwarmingsketels dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, en om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren in een klassieke gasgestookte elektriciteitscentrale.
Het vermeden gebruik bedraagt het eerste jaar 193.401 kWh nuttig vermogen, wat neerkomt op een vermindering van de CO2-uitstoot van ongeveer 42 ton.

Met het verbeterd rendement zou dit de volgende jaren nog aanzienlijk meer moeten zijn.

 

Inspire Brussels

In onderstaande video van Inspire Brussels vertelt Martine Motteux-Abeloos, de vicerector van de basiliek, hoe zij en haar voorgangers Laudato si' implementeren in de infrastructuur en de werking in en rond het gebouw.

 


http://www.basilicakoekelberg.be

download het volledige verslag van Energiris (Franstalig)

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px